De Ruijsbossche Hoeve

Eerlijk Vlees 

Bestel Eerlijk Vlees

Ben je voor Eerlijk vlees?
Maar wil je ook Heerlijk vlees?

Dan ben je bij ons aan het goede adres;

voor (H)eerlijke Piemontese rundvlees, rechtstreeks van de boer:
  • cholesterol arm vlees (nog minder dan vis)
  • diervriendelijk gefokt
  • de koeien staan buiten zolang het kan
  • al het mais en hooi van eigen weilanden
  • één van de beste Rundvlees rassen in Europa
  • zonder toevoegingen
  • allergenenvrij
  • puur natuur
  • kalfjes lopen meestal 6 maanden bij de moeder
Meer informatie

Wie zijn wij?

Jan en Conny, wij werken met veel passie op onze Ruijsbossche Hoeve, waar wij het prachtige Piemontese rundvlees vee houden. Een van de beste, al dan niet het beste Europese Rundvlees. Al onze koeien krijgen een eigen naam en omdat wij de weides rondom huis hebben liggen, kunnen we zelf ook iedere dag van ze genieten en bouwen we een band op met de dieren.

Ons streven is om op een eerlijke en natuurlijke manier om te gaan met onze dieren, onze omgeving en ook met onze klanten. 

'What you see is what you get', we hebben niets te verbergen.

Natuurlijk gedrag
Onze koeien leven samen in een echte kudde waarbinnen ze hun natuurlijke gedrag kunnen laten zien. Dit gebeurd zowel in de wei als 's-winters in de stal. Er wordt bepaald wie de baas is en wie lager in rang staat. De moeders rouleren als oppasmoeder voor de kalfjes zodat de andere ongestoord kunnen grazen, dreigt er gevaar dan waarschuwen ze elkaar en staat de hele groep snel rondom de kalfjes heen. Ze zijn ook nieuwsgierig en komen graag een kijkje nemen richting de wandelaars of fietsers die naar hen komen kijken. De koe-kalf band, het drinken bij moeder. 
Op momenten dat het regent gaan ze samen in een groep staan met de achterkanten naar de wind gericht. Ze kunnen bij ons kiezen of ze binnen of buiten staan, maar zelfs in de regen zijn ze meestal buiten te vinden. Komt er één koe naar binnen om te drinken, dan volgt meestal de volledige kudde. Allemaal natuurlijk gedrag wat we niet altijd meer terug zien bij andere vlees- of melkkoeien.

Voer
Al het voer wat onze koeien te eten krijgen wordt door onszelf verbouwd en geoogst. Alleen de brok wordt door ons ingekocht, maar is wel op speciaal recept voor onze koeien gemaakt. We weten op deze manier precies wat ze binnen krijgen. We weten daardoor ook wat we u en onszelf te eten geven.

Groen
We proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. We hebben zonnepanelen op de stal liggen waarmee we zelf stroom opwekken. Ons afval wordt zoveel mogelijk gescheiden. Ons groenafval gaat op de composthoop en wordt eens per jaar mee uitgereden over het land. 
Als we bedrijven voor werkzaamheden in moeten schakelen kijken we eerst naar lokale ondernemers, niet alleen om elkaar vooruit te helpen, maar om ook zo min mogelijk transportbewegingen te hebben. We proberen dus zo groen mogelijk te werken. 

Minimaal 200 dagen op de wei
Zodra het maar even kan gaan onze koeien naar buiten, veelal is dat eind maart. Ze blijven tot ver in het najaar buiten, meestal tot eind november. De reden waarom ze daarna überhaupt naar binnen moeten is omdat de weides te nat zijn, ze lopen de weides dan helemaal kapot, waardoor er daarna geen gras meer op groeit en ze dus geen eten meer hebben. Daarnaast zijn natte weides een bron voor ziektes zoals hoefproblemen ed. We durven dus te stellen dat ze minimaal 200 dagen per jaar buiten lopen, maar dit aantal dagen is vaak hoger.

Ze kunnen zodra ze buiten zijn, kiezen waar ze willen verblijven, in de stal of op de wei, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Ze hebben een vrije in en uitloop en kilometers ruimte om buiten rond te 'scharrelen' of beter gezegd te grazen. In de stal kunnen ze water drinken en krijgen ze brok. Brok gebruiken we als traktatie, waarmee we ze binnen in de stal kunnen krijgen, op deze manier kunnen we ze iedere dag van dichtbij zien en controleren of alles in orde is. 
Meer informatie

De Ruijsbossche Hoeve: waar komt deze naam vandaan?

De Ruijsbossche Waterloop
De weilanden achter en naast onze boerderij, ook wel Oma's wei genaamd, liggen aan De Ruijsbossche Waterloop. Deze waterloop komt al sinds jaar en dag voor op kaarten van de gemeente Haaren. Dat deze Waterloop de plaatsen Oisterwijk en Haaren verbindt is een mooie afspiegeling van de herkomst van Jan en Conny, Haaren en Oisterwijk, waar ze nu samenwonen in de ouderlijke langgevel boerderij: De Ruijsbossche Hoeve, aan De Ruijsbossche Waterloop.

Historie
Haaren is gevestigd op de handelsroute van Luik naar Den Bosch en de weg van Turnhout naar Den Bosch. De kern van Haaren is ontstaan op de hogere dekzandrug en op de overgang naar het beekdal van de Ruijsbossche Waterloop. De Ruijsbossche Waterloop loopt ongeveer gelijkwijdig aan de Roonsestraat en loopt verder naar Helvoirt. Na het oversteken van de rijksweg naar Helvoirt gaat de Ruijsbossche Waterloop over in de Broekleij. De andere kant op loopt de Ruijsbossche Waterloop door tot in Oisterwijk, waar deze uitmondt in de vennen.

het Broederspaadje
De Ruijsbossche Waterloop wordt onder andere doorkruist door het Broederspaadje. Wat tevens langs oma's wei loopt en uitkomt op de Roonsestraat. Over dit broederspaadje gingen vroeger de Broeders naar de boerenbedrijven om daar graan en vlees op te halen voor de kerk. Het Broederspaadje loopt vanaf de Roonsestraat, langs de oude sporthal naar het centrum van Haaren, waar het oorspronkelijk bij de Kerk uitkwam.
Meer informatie

Uitgelichte favorieten

Kijk verder voor al onze mogelijkheden:

ONTDEKKEN
Share by: