Eerlijk Vlees

(H)eerlijk Piemontese Vlees
Hoe eerlijk is ons vlees:

Voer
Het voer wat de koeien krijgen in de tijd dat ze niet buiten op de wei staan, wordt gedurende het jaar geplant en gewonnen van onze eigen weilanden. Al het hooi en mais wat de koeien krijgen komt dus van eigen land, wat door ons zelf aangeplant is en wordt bewerkt. We weten dus precies wat erin zit en belangrijker nog, wat er niet in zit. Alleen het brok wordt door ons aangekocht. Ook hiervan weten we precies wat erin zit.
Het water wat de koeien drinken komt uit een eigen waterput bij het huis. Als de koeien op de weilanden bij Kasteel Nemerlaer verblijven drinken ze uit de waterpoelen die in de weilanden zitten. Brabants landschap die de weilanden bij het Kasteel in eigendom heeft, verpacht deze weides na het broedseizoen van de vogels aan rundveefokkers en schapenhouders die het goed vinden dat hun dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier op hun weilanden grazen en verblijven.

Antibiotica

Antibiotica
In de media is er het afgelopen jaar veel te doen geweest rondom het antibiotica gebruik in vlees. Met gepaste trots laten we jullie weten dat we ook op dit punt jullie een eerlijk stuk vlees aanbieden.
Onze werkwijze is erop gericht om geen antibiotica te gebruiken voor de koeien als groeistimulering. Slechts als een koe erg ziek is en antibiotica nodig heeft om een betere overlevingskans te hebben, zullen we in overleg met de veearts antibiotica gebruiken. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met het gebruik van antibiotica bij mensen die ziek zijn. In de afgelopen 3 jaar hebben we slechts een enkele keer antibiotica toe hoeven te dienen.

Certificaat Q-Rund

Antibiotica en wetgeving
Zoals u wellicht wel of misschien nog niet weet, is het voor alle vleesveebedrijven met meer dan 5 koeien vanuit de overheid verplicht om een antibiotica registratie bij te houden. Er zijn instanties die gevraagd en ongevraagd controles uitvoeren. Zowel in de stal bij de koeien, maar ook op de medicijnenregistratie. Tevens vragen zij gegevens bij de veearts op, om te controleren of alles klopt.
En zoals we al aankondigde met gepaste trots durven wij te zeggen: wij bieden jullie eerlijk vlees aan.

Certificaat Q-Rund
Op 19 December 2013 hebben wij namelijk het Certificaat Q-Rund behaald. Dit certificaat geeft aan dat ons bedrijf voldoet aan het kwaliteitsborgingsprogramma van Q-Rund. Het toont aan dat we op een verantwoorde wijze omgaan met antibiotica en dat de afgifte en registratie van medicijnen op ons bedrijf transparant en traceerbaar is.

Kwaliteit van het vlees

Vrouwelijk vlees
We gebruiken voor ons vlees alleen jonge vrouwelijke koeien die slechts één keer gekalfd hebben, dan zijn ze vol op smaak en krijg je zeer mals, maar toch mager en zeer cholesterol arm vlees. We verbouwen al de mais en gras/hooi zelf. Alleen het brok kopen we aan. En als het even kan staan alle koeien hier zo lang als de weiden niet te nat zijn, heerlijk buiten in de wei.

Laag Cholesterolgehalte
Voor de consument is het Piemontese Vlees erg interessant. De kwaliteit van het vlees is perfect. Door de langzame groei wat kenmerkend is voor het ras, is er weinig vetaanzet, de groei bestaat vooral uit aanleg van spieren. Dit alles geeft het Piemontese vlees een fijne vleesdraad. Deze fijnheid geeft het vlees de malse smaak. Het cholesterolgehalte is zeer laag:

Ras, Cholesterol, per 100 gr vlees;
  • Rundvlees
    • 73 mg
  • Varkensvlees
    • 79 mg
  • Kippenvlees
    • 76 mg
  • Vis
    • 52 mg
  • Piemontese Rundsvlees
    • 48,5 mg
Bron: La Stampa

Zwanger en Bevallen

Aan de rechterkant van de stal en naast de stal hebben we twee afgezonderde ruimtes waar de moeders in alle rust de laatste dagen tot de bevalling doorbrengen en uiteraard ook daarna nog heerlijk een aantal weken na de bevalling verblijven.
 
Als de koeien buiten zijn, worden ze in de laatste week van hun zwangerschap op een afgescheide wei geplaatst. Op deze manier kunnen ze én lekker buiten lopen, maar zich ook rustig voorbereiden op de bevalling.
Share by: