Piemontese Ras en Fokkerij


Raskenmerken

Van Bruin naar Grijswit met Zwart

Huid en haar:
Bij geboorte bruin, na 3 a 4 maanden wordt de kleur van het haarkleed grijswit.
Zwart zijn: oogharen, staartkwasten, alsmede klauwen en punten van de horens.
Fijne, dunne huid.

Beenwerk: 
Fijn en droog.

Bevleesdheid:
Goed tot zeer goed.

Karakter: 
Rustig.

Draagtijd:
Rasgemiddelde 292 dagen.

Levensduur:
De dieren kunnen gemakkelijk oud worden, in Italië is 42% van de dieren ouder dan 9 jaar.

Vruchtbaarheid: 
Zeer vroeg kalvend, ± 24 maand.

Eigenschappen

Mals, Vetarm en Cholesterolarm

Het Piemontese ras heeft een aantal eigenschappen die van groot belang zijn o.a.

De luxe bespiering van o.a. de achterhand begint pas aan te zetten na de geboorte, het Piemontese ras heeft een bepaald gen in zich dat hiervoor zorgt. Groot voordeel hiervan is dat vrijwel alle kalveren probleemloos op natuurlijke wijze kunnen worden geboren.

De kalveren blijven ± 5 a 6 maanden bij de moeder zogen, zodat er goede sterke dieren uit groeien, met een lange levensduur.

Door de dieren af te mesten op stro wordt een optimale groei bereikt.

De Piemontees levert een superieure vleeskwaliteit: fijne vleesdraad, erg malse biefstuk, fijn skelet dat zorgt voor een hoog rendement, veel bespiering over het gehele lichaam, weinig vetaanzet en cholesterolarm.

De dieren groeien lang door, zonder te vervetten. Het beenpercentage ligt laag. De groei bestaat vooral uit aanleg van spieren. Het vetpercentage is dus laag en de botten zijn licht. Dit alles leidt daardoor tot een hoog slachtrendement en een prima kwaliteit vlees.

De kwaliteit van het vlees wordt door zowel slagers als consumenten gewaardeerd. De fijnheid van het vlees maakt dat het zeer mals is,
Het vlees is vetarm en het cholesterolgehalte is zeer laag.

Cholesterol 

Zeer laag!

Cholesterol per 100 mg vlees

Rundvlees:
73 mg

Varkensvlees:
79 mg

Kippenvlees:
76 mg

Vis: 
52 mg

Piemontese vlees: 
48,5 mg

(gegevens La Stampa)
Bron: http://italie-kaart-vakantie.blogspot.nl

Waar komt het Piemontese Vlees vandaan?

Piemonte

Het vleesvee is volledig Piemontees, dit is een Italiaans vleesras, afkomstig uit de streek Piemonte, vlak bij de stad Turijn.
Reeds in de zeventiger jaren werden de eerste Piemontese stieren naar Nederland gehaald om ze te kruisen. 

In de jaren 1986/1987 kwamen ook de eerste vrouwelijke Piemontese dieren naar ons land. In 1988 werd het Nederlands Piemontese Stamboek opgericht.

Het Nederlands Piemontese Stamboek

Jan is actief lid van de N.P.S., het Nederlands Piemontese Stamboek. Conny verzorgd de redactie van het ledenblad De Piemontees.

Het Stamboek zet zich in om het ras te promoten. Door middel van bedrijfsinspecties en keuringen wordt de kwaliteit in het ras verbeterd. Tijdens deze bedrijfsinspecties worden de Piemontese koeien en stieren gepunt. 

Het N.P.S. houdt een eigen geboorteregistratie bij en organiseert open dagen en excursies. Tevens onderhoudt zij nauwe contacten met het moederland van de Piemontees: Italië. Hierdoor kunnen ze ook jaarlijks Piemontese sperma komen voor de leden van Italiaanse stieren.
Meer informatie

Eigen Fokkerijoverzicht

L-Stam, A-Stam, D-Stam....

Naast het puntensysteem van het N.P.S. houdt Jan een eigen fokoverzicht bij met de behaalde resultaten. Hieruit kan hij onder andere afleiden welke vaders bepaalde kwaliteiten zoals goed beenwerk doorgeven aan het nageslacht of juist niet. 

Op de Ruijsbossche Hoeve hebben we inmiddels een behoorlijk aantal eigen foklijnen. Deze zijn van elkaar te onderscheiden door de eerste letter van de naam van de Piemontees. Zo heten de nakomelingen van Linde (89 ptn): Lakshmi (88 ptn) en Lathos, de L-stam uit eigen fok. En van Amica (84 ptn): Anne en Anna, de A-stam.
Meer informatie

Linde, Preferente stammoeder 
met 1 ster

Voorwaarden preferente stammoeder
1, Het dier moet viermaal hebben gekalfd vóór de leeftijd van zes jaar, òf minimaal zes keer achtereen jaarlijks hebben gekalfd;
2, Er moeten minimaal vier nakomelingen op exterieur beoordeeld zijn;
3, De nakomelingen moeten voor exterieur minstens 10 punten hebben behaald.
Toelichting: Zes keer jaarlijks afkalven geeft ook een goede vruchtbaarheid aan.

Hiervoor telt
83 en 84 punten Algemeen Voorkomen: 2 punten;
85 en 86 punten Algemeen Voorkomen: 3 punten;
87 en 88 punten Algemeen Voorkomen: 4 punten;
89 en meer punten Algemeen Voorkomen: 5 punten.

→ Bij 15 punten krijgt de Preferente Stammoeder 1 ster.
→ Bij 20 punten ontvangt het dier 2 sterren.
→ Bij 25 punten of meer krijgt het dier 3 sterren (maximaal 3 sterren te behalen).

Een preferente dochter geeft aan haar moeder 5 punten extra, indien de moeder zelf ook minimaal 10 punten scoort.

Interesse in ons Piemontese Vee?

We hebben regelmatig mooie stierkalfjes te koop. Maar u kunt altijd ook informeren voor vrouwelijk dieren.

Onze hele veestapel is 100% Piemontees
En we zijn gecertificeerd:
  • BVD vrij
  • IBR vrij
  • Leptospirose vrij
Bel of WhatsApp ons
Share by: